Лікування ангіни

Лікарі, які надають дану послугу

Зміст сторінки:

У ЛОР-практиці ангіна є досить поширеним захворюванням. На ранніх стадіях його успішно і швидко лікують. Але якщо цю хворобу запустити, вона здатна перейти в хронічну фазу. А в особливо складних випадках навіть буває смертельно небезпечною. Тому важливо вчасно розпізнати хворобу і звернутися за допомогою до лікаря.

Що таке ангіна

Ангіна (тонзиліт) – інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом. Воно проявляється запаленням піднебінних мигдалин, болем в горлі, високою температурою і симптомами загальної інтоксикації. Зараження відбувається від іншої людини, інкубаційний період зазвичай складає менше доби.

Основна помилка людей, яких здолала ангіна – лікування вдома, часом навіть народними засобами. Це вірний шлях до переходу хвороби в хронічну форму. Тільки кваліфікований лікар може поставити правильний діагноз і призначити відповідні методи лікування. Адже вибір терапії багато в чому залежить від того, з якою формою хвороби ви маєте справу.

Види захворювання

Існує кілька класифікацій даного захворювання. Його основні види розрізняють за способом протікання і формі.

Ангіна за способом протікання

Залежно від того, як розвивається запальний процес під час хвороби, буває:

  • Катаральна ангіна – найлегша форма, при якій мигдалини уражаються поверхнево, злегка збільшуються. При цьому помітно легке почервоніння горла, біль проявляється тільки під час ковтання, температура не виходить за межі 38 градусів.
  • Фолікулярна ангіна – зачіпає фолікули мигдаликів, звідси і назва. В інтернеті можна зустріти чимало прикладів, як виглядає ця ангіна, фото показують скупчення бульбашок з гноєм всередині, які потім прориваються.
  • Лакунарна ангіна – процес зачіпає лакуни мигдалин, в них утворюються гнійні скупчення. Хвороба супроводжується сильним жаром.
  • Фібринозна – характеризується жовто-білим нальотом на мигдалинах і сильними проявами інтоксикації.
  • Флегмонозна – зустрічається рідко і має односторонній прояв.
  • Герпетична ангіна – одна з рідкісних різновидів, що виявляється утворенням червонуватих пухирців на горлі, мигдалинах і небі, мігренню і підвищенням температури до 40 градусів.
  • Некротична ангіна – важка форма захворювання, при якій відмирають тканини мигдалин. Її підступність в тому, що вона протікає практично безсимптомно – це ангіна без температури і виражених больових відчуттів.

Ангіна за формою

Розрізняють дві основні форми – гостру і хронічну. Гострий тонзиліт проявляється безпосередньо після зараження і дає яскраво виражену симптоматику. Якщо пацієнт не отримує грамотного лікування, хвороба переходить в затяжну фазу. Хронічна ангіна є тривалим процесом, який характеризується періодичними загостреннями.

Симптоми ангіни

Перші ознаки ангіни виявляються вже через кілька годин після зараження. І чим раніше людина при цьому піде до лікаря, тим більше шансів на успішне одужання. Негайно звернутися до отоларинголога потрібно, якщо виявляються наступні симптоми ангіни:

  • Мигдалини почервоніли і запалилися
  • Температура підвищилася до 38 і більше градусів
  • Відчувається біль в горлі, особливо при ковтанні
  • На язику і верхньому піднебінні утворився наліт
  • Лімфатичні вузли на шиї збільшилися в розмірі
  • Гланди збільшені, на них видно почервоніння або гнійна плівочка

Для кожної форми захворювання симптоми і лікування можуть відрізнятися. Ось чому в даному випадку не обійтися без допомоги професійного лікаря. Він зможе детально вивчити симптоматику і підібрати правильні терапевтичні заходи.

Чому при ангіні болить горло?

Коли у людини розвивається ангіна, симптоми зазвичай пов’язані з дискомфортними відчуттями в горлі. Болі можуть набувати різного характеру, залежно від типу захворювання. Наприклад, при катаральній формі вони проявляються тільки при ковтанні, а при інших людина відчуває перманентну біль різної інтенсивності.

Звідки береться наліт і гній?

Скупчення гною – це ознака того, що інфекційне запалення перейшло в більш серйозну фазу. Зазвичай він утворюється, коли зачіпається не тільки поверхневий шар гланд, але також лакуни і фолікули. Це серйозний привід для звернення до лікаря, оскільки подібний стан небезпечний для здоров’я.

Що значить смердючий запах з горла

Це досить небезпечна ознака, що говорить про некротичні процеси в горлі. Зазвичай клінічна картина при цьому не особливо яскраво виражена – пацієнт майже не відчуває болю, у нього немає жару. Але клітини мигдаликів при цьому починають відмирати, і цей процес незворотній. Треба якомога швидше відвідати отоларинголога, щоб уникнути більш серйозних ускладнень.

Гнійна ангіна без температури

Тонзиліт, супроводжуваний гнійними утвореннями, не завжди протікає з сильним жаром. Він може проходити з температурою і без. Але найчастіше зустрічається перший варіант. Важкі форми ангіни зазвичай дають температуру 39-40 градусів. А ось катаральна і герпетична ангіна без температури – досить поширене явище.

В цілому ж, кожен організм індивідуальний і по-своєму реагує на інфекційні хвороби. У деяких людей тонзиліт взагалі не дає симптомів загальної інтоксикації, тому проходить без спека і нездужання.

Причини ангіни

Найбільш типовою і поширеною вважається вірусна ангіна, причиною якої є потрапляння в організм інфекції. Вона розвивається під впливом двох видів мікроорганізмів: золотистого стафілокока і стрептокока. Також іноді причиною буває пневмокок і змішана мікрофлора.

Крім цього існують атипові форми даного захворювання. наприклад, грибкова ангіна, викликана грибковими інфекціями. Також причиною може бути інфекційне захворювання, перенесене людиною – дифтерія, свинка, кір, скарлатина, запальні процеси в ротовій порожнині.

Зазвичай захворювання активізується при переохолодженні, падінні імунітету, несприятливому екологічному середовищі. Здоровий міцний організм здатний успішно протистояти вірусам. Але якщо для них створюється сприятливе середовище, інфекція перемагає і провокує запальний процес в горлі. І чим раніше почати з нею боротися, тим вищі шанси на одужання.

Діагностика ангіни

Коли пацієнт з цим захворюванням потрапляє на прийом до ЛОРа, лікар насамперед проводить опитування. Почувши характерний опис хвороби за симптоматикою, він оглядає горло візуально за допомогою шпателя і більш розгорнуто – за допомогою фарингоскопії. Зазвичай при цьому добре помітні ознаки захворювання – почервоніння, наліт, гній. Іноді можуть знадобитися додаткові дослідження – БАК-посів горла, аналізи крові і сечі.

За результатами діагностики лікар визначає, як лікувати ангіну в даному випадку. Для кожної форми захворювання існують свої методи. Також робиться озирання на вік пацієнта, стан його здоров’я, різні індивідуальні особливості. Наприклад, ангіна у дітей відрізняється по способам лікування від терапії для дорослих.

Ангіна у дітей

Дитячий організм більш вразливий перед інфекціями, ніж дорослий. Тому ангіна у дитини є серйозною небезпекою і протікає з більш вираженою симптоматикою. Малюк може страждати від сильного болю і жару, відчувати слабкість, апатію. При перших же ознаках хвороби варто записати його на прийом до дитячого отоларинголога. А якщо ангіна у дітей призводить до сильного нездужання, підвищення температури до 40 градусів, галюцинацій, потрібно викликати швидку допомогу.

Лікування ангіни у дітей відрізняється тим, що лікар підбирає більш щадні лікарські препарати, що не дають побічних ефектів. До того ж їх дозування зазвичай менше, ніж для дорослих. Перевага віддається полосканням, спреям, протизапальним препаратам. Антибіотики призначають вкрай рідко.

Особливої уваги потребує гнійна ангіна у дітей. Батькам не варто втрачати часу і відразу вести малюка на прийом до ЛОРа, як тільки з'являються перші симптоми. Найменше зволікання може призвести до серйозних ускладнень, здатним завдати удару по крихкому дитячому організму.

Ангіна у вагітних

Величезну небезпеку становить ангіна при вагітності. По-перше, вона становить загрозу розвитку плода – можливі серйозні відхилення. По-друге, лікування ангіни у майбутніх мам ускладнюється тим, що потрібно акуратно підходить до вибору ліків. І тут знову ж таки не обійтися без допомоги лікаря, який підбере щадні препарати, призначить правильне дозування.

Лікування ангіни в ЛОР-центрі для дітей та дорослих

Коли вас атакує ангіна, лікування повинно бути грамотним і професійним. І в цьому вам допоможуть доктора нашого ЛОР-центру для дітей і дорослих. Вони проведуть детальне опитування, а потім оглянуть горло за допомогою сучасних приладів, візьмуть мазок на мікрофлору. За підсумками цього обстеження стане зрозуміло, яка форма і природа захворювання. Це дозволить зрозуміти, чим лікувати ангіну у вашому випадку.

У нашому ЛОР-центрі в Києві застосовується комплексний підхід до лікування зазначеної хвороби. Отоларингологи призначають препарати, які підходять пацієнтові. Вони проводять ефективні процедури, наприклад, промивання лакун піднебінних мигдалин. Але «родзинкою» лікування в центрі можна назвати кріотерапію.

Ми застосовуємо кріотерапію для лікування різних ЛОР-захворювань. Цей метод полягає в обробці уражених тканин рідким азотом, в ході якого їх піддають впливу наднизьких температур. Лікування ангіни холодом дозволяє видалити пошкоджені ділянки і патологічну мікрофлору, а також запустити природні процеси регенерації.

Плюс процедури в тому, що вона абсолютно безболісна, і після неї пацієнт може відразу ж повернутися до звичного способу життя. При цьому кріолікування дозволяє повністю подавити інфекційне вогнище, що перешкоджає рецидиву ангіни в подальшому. Воно допомагає навіть в тих випадках, коли гланди сильно пошкоджені, і є чудовою альтернативою операції.

Звернувшись в наш центр, ви отримаєте від лікаря точні рекомендації, як лікувати ангіну, а також поради щодо профілактики захворювання в подальшому.

Профілактика захворювання

Якщо організм досить міцний, ангіна йому не страшна. Своєчасна діагностика і профілактика хвороби допоможе захиститися від нього, або ж перенести в максимально легкій формі. Для цього потрібно гартувати організм, правильно харчуватися, приймати вітаміни. У пору масових застуд оберігати себе від контактів з носіями інфекції, уникати переохолодження. Також корисним буде відмовитися від шкідливих звичок – куріння і вживання алкоголю.

Можливі ускладнення при ангіні

Чому важливо думати про те, як лікуватися правильно? Справа в тому, що ангіна і сама по собі болісне захворювання, а в запущеній формі може призвести до серйозних наслідків для здоров’я. Вона дає ускладнення на серцевий м’яз, нирки і суглоби. Пацієнти, що запустили хворобу, нерідко страждають на ревматизм, артрит, пієлонефрит, нирковою недостатністю. Тому не варто недооцінювати ангіну – краще при перших же симптомах звернутися до ЛОРа за допомогою!

Часто задавані питання:

Як швидко та ефективно вилікувати гнійну ангіну?
Якщо у вас ангіна, лікування вдома не допоможе і може спричинити хронічну форму захворювання. Зверніться до лікарів нашої клініки – вони підберуть ефективну терапію та допоможуть позбавитися ангіни без ускладнень та ризику рецидивів.
Скільки займає лікування ангіни?
Все залежить від перебігу та форми хвороби, віку, загального стану пацієнта. Лікування ангіни у дитини зазвичай займає близько 2-3 тижнів, а у дорослих проходить швидше.
Чи можна вилікувати гнійну ангіну без антибіотиків?
Ні це не можливо. Грамотно підібрана антибіотикотерапія при ангіні допомагає усунути хвороботворні бактерії, що викликають запалення – тобто ліквідує інфекційне вогнище. Але в жодному разі не приймайте антибіотики самі – препарат та дозування повинен підбирати лише лікар.
Що робити з хронічною ангіною?
Сучасна медицина дозволяє вилікувати це захворювання, зберігши пацієнту мигдалики. Зокрема, для цього застосовується кріотерапія та інші ефективні методи. Щоб дізнатися про деталі, запишіться на консультацію до нашого лікаря.

Виберіть найближчий до себе центр

Голосіївский район

м. Київ, вул. Саксаганського, 103, ст. метро Університет

Пн-Пт — 09:00 до 19:00
Сб-Нд — 10:00 до 17:00

(044) 222-88-02
(050) 444-15-75
(067) 239-69-18

Шевченківський район

м. Київ, вул. Нівського, 2_Л, 1-й поверх

Пн-Пт — 09:00 до 19:00
Сб-Нд — 9:00 до 16:00

(044) 222-88-07
(066) 447-27-47
(096) 634-48-48

Дніпровський район

м. Київ, вул. А. Малишка, 2, 3-й поверх

Пн-Пт — 09:00 до 19:00
Сб- 10:00 до 16:00
Нд – вихідний

(044) 222-76-56
(050) 035-87-17
(096) 545-24-35

Оболонський район

м. Київ, вул. Йорданська 17А, Навпаки дитячої поліклініки

Пн-Пт — 09:00 до 18:00
Сб-Нд — 09:00 до 16:00

(044) 228-03-22
(050) -050-78-75
(098) 636-89-79