Втрата слуху – що робити і до кого звертатися

Втрачаєте слух? Дізнайтеся, чому небезпечно запускати цю проблему, і що можна зробити при втраті слуху. Пропонуємо кваліфіковану допомогу в реабілітації слуху.

Навіть незначна втрата слуху небезпечна і позбавляє людину багатьох можливостей. Через цю проблему вона зазнає труднощів у спілкуванні, може втратити впевненість у собі, стати замкнутою. Якщо не почати реабілітацію, хвороба прогресує, і розвивається глухота. Це повна нездатність чути звуки, яка часто буває невиліковною. Давайте з‘ясуємо, чому падає слух, і як це виправити.

Причини глухоти

Коли розвивається втрата слуху, причини можуть бути пов’язані з:

  • Перенесеною інфекційною хворобою – запальні процеси вуха, носа або горла можуть викликати чимало ускладнень. Одне з них – погіршення слуху.
  • Впливом шуму – постійний вплив гучних звуків викликає перенапруження слухової системи. Надалі це провокує розвиток приглухуватості.
  • Віковою перебудовою організму – старіння викликає незворотні процеси, через які структури вуха слабшають і втрачають функціональність. Через це нерідко розвивається втрата слуху в людей похилого віку.
  • Спадковістю – якщо у людини в роду є випадки приглухуватості, це підвищує ризики, що у неї розвинеться глухота.

Також на слух негативно впливають судинні патології, порушення обміну глюкози, перепади артеріального тиску, травми і вплив ототоксичних препаратів.

Симптоми втрати слуху

Головний прояв приглухуватості полягає в тому, що людина починає гірше чути. В одних це розвивається поступово, в інших – стрімко. Часто люди самі не помічають цього – особливо при віковій втраті слуху. Важливо вчасно помітити ранні ознаки проблеми:

  • ви стали часто перепитувати;
  • постійно робите звук голосніше на телевізорі та інших пристроях;
  • складно спілкуватися, якщо співрозмовників більше двох;
  • мова інших людей здається нерозбірливою;
  • у вухах чути шум.

На ранніх стадіях глухоту можна зупинити і навіть частково повернути втрачений слух. Тому важливо вчасно звернутися за допомогою.

Види і стадії глухоти

Приглухуватість буває вродженою або може розвинутися протягом життя. У першому випадку проблема серйозніша, оскільки глухота у дітей заважає нормальному розвитку і формуванню мови. На щастя, сьогодні її навчилися компенсувати за допомогою спеціальних приладів.

За етіологією глухота буває:

  1. Кондуктивною – викликана проблемами звукопровідного апарату (зовнішнього або середнього вуха). Як правило, це тимчасова втрата слуху, яка усувається після правильного лікування.
  2. Сенсоневральною – пов’язана з порушенням функціональності волоскових клітин внутрішнього вуха або слухових центрів мозку. У більшості випадків така втрата слуху є невиліковною.

Всього розрізняють 4 ступені приглухуватості. Тяжкість яких залежить від того, на скільки децибел зміщені пороги сприйняття звуку на різних частотах.

Що робити, якщо раптово перестали чути

Терміново звернутися до ЛОР-лікаря. Він проведе комплексну діагностику, з’ясує причину патології і дасть подальші рекомендації. Якщо будете відкладати огляд у отоларинголога, проблема посилиться, і повернути слух буде все складніше.

Лікування втрати слуху і глухоти

Наші пацієнти часто запитують, чи можна вилікувати глухоту. Якщо погіршення слуху виявити на дуже ранніх стадіях, то шанс повернути слух дійсно є. Також лікуванню піддається кондуктивна приглухуватість. А ось сенсоневральну втрату слуху в запущеній стадії вилікувати неможливо. Однак завдяки сучасним технологіям, вона піддається корекції – за допомогою слухових апаратів.
Наш центр надає комплексні послуги з реабілітації слуху. В процес діагностики ми визначаємо тип і ступінь глухоти, а потім підбираємо індивідуальні рішення. Якщо пацієнт потребує лікування – лікарі підбирають для нього курс терапії. У разі невиліковної втрати слуху ми пропонуємо сучасні слухові апарати, запрограмовані під ваші потреби. Більш детальну інформацію про методи корекції можна дізнатися, записавшись на прийом.

Профілактика втрати слуху

Щоб зберегти слух, потрібно берегти вуха від гучних звуків, захищати їх від переохолоджень, вести здоровий спосіб життя. Також рекомендується вчасно лікувати ЛОР-хвороби і щороку перевірятися у ЛОРа.

До чого призводить повна і часткова втрата слуху

Слабочуючим людям стає складно спілкуватися, тому вони поступово відходять у соціальну ізоляцію. Через це погіршується емоційний фон, і може розвинутися депресія, а також інші психічні проблеми. Не варто цього допускати – адже є простий спосіб усе виправити. Зверніться в наш ЛОР-центр – ми допоможемо знову нормально чути!

Детальну інформацію можна отримати в колл-центрі нашого ЛОР-центру для дорослих і дітей по телефону:
+38 (097) 720-87-11

Записатися на прийом до лікаря:

    Ассоль Владимировна Палферова

    Спеціалізація: ЛОР лікар, Дитячий ЛОР, Сурдолог Ассоль Володимирівна – фахівець в області дослідження і лікування отоларингологічних патологій у пацієнтів будь-якої вікової категорії. Займається лікуванням різних ЛОР-захворювань в хронічній і гострій формі. Спостерігає пацієнтів з тонзилітами, отитами секреторного характеру і аденоїдитами. Адреса прийому: м. Київ, вул. Андрія Малишка, 2

    View Comments

    • доречі буквально тиждень чи 2 тому в мене десь на пів дня пропав слух і я дуже злякалась бо зі мною таке вперше! що це може бути і що робити щоб таке не повторилось?