Кашлюк – не проста дитяча інфекція, яка пройде сама. Це небезпечне захворювання, яке потрібно правильно лікувати. Дізнайтеся, як виявити захворювання, і як його вилікувати.

Кашлюк – це інфекційне захворювання дихальних шляхів, що викликає катаральну симптоматику і сильні напади кашлю. Є дуже заразною хворобою і частіше зустрічається у дітей і підлітків. Його викликає повітряно-крапельна інфекція бактеріальної природи. У щеплених пацієнтів хвороба може взагалі не проявлятися, або давати дуже слабку симптоматику. Якщо ж хворий не має щеплення, потрібно вчасно надати йому медичну допомогу.

Класифікація кашлюку

Кашлюк класифікують за стадіями:

  • катаральна – починається поступово, проявляється у вигляді катаральних симптомів;
  • спазматична – розвивається нападоподібний кашель;
  • розрішення – симптоми поступово згасають.

Клінічні прояви кашлюку

У такої інфекційної хвороби, як кашлюк, інкубаційний період триває від 3 до 14 днів. Після його закінчення з’являються характерні симптоми:

  • нежить і дискомфорт у носі;
  • першіння в горлі;
  • спазматичний кашель – проявляється у вигляді нападів, спочатку непродуктивний, але на кінцевій стадії з мокротою;
  • дискомфорт у грудях;
  • свистячий звук при вдиху
  • почервоніння в горлі і порожнині рота.

Напади зазвичай з’являються вранці та вночі. Кашель при цьому дуже сильний, його супроводжує почервоніння і набряклість обличчя. Помітивши симптоми, що характеризують кашлюк, потрібно негайно звернутися до лікаря.

Де і як можна заразитися

Захворювання викликається грамнегативною бактерією під назвою Bordetella. Це аероб, що передається від людини до людини аерозольним або контактним шляхом. У зовнішньому середовищі збудник виживає погано, він гине від сонячного світла, високих температур, дезінфікуючих засобів. Кашлюкова паличка потрапляє на слизову оболонку дихальних шляхів, провокуючи запалення. Коли вона гине, виділяється токсин, який і є головною причиною нападів кашлю.

Кашлюк у дитини і немовляти

Найчастіше зустрічається кашлюк у дітей – вони більш сприйнятливі до цієї інфекції. Хвороба проявляється яскравою симптоматикою і вимагає грамотного та комплексного лікування. Після неї у дитини зазвичай формується стійкий імунітет до цієї інфекції.

Кашлюк у дорослих

Якщо перехворіти кашлюком в дитинстві, то в дорослому віці шанси заразитися ним мінімальні. І все ж, іноді зустрічається повторний кашлюк у дорослого в літньому віці – коли вироблений імунітет слабшає.

Діагностика

Поставити діагноз допомагає аналіз на кашлюк. У пацієнта беру мазки, а потім проводять бактеріологічні та серологічні дослідження. Це дозволяє побачити паличку і підтвердити наявність інфекції в організмі. Також серологічна діагностика може підтвердити наявність імунітету проти хвороби, якщо захворювання було перенесене або утримується впливом вакцинації.

Як вилікувати кашлюк у дітей і дорослих

При діагнозі коклюш лікування включає прийом медикаментів, призначених лікарем. Пацієнту прописують антибіотики, спазмолітики. У деяких випадках потрібно вводити спеціальний протикашлюковий гамаглобулін.
Як полегшити кашель при кашлюку? Традиційні відхаркувальні, протикашльові засоби і муколітики в цьому випадку малоефективні, а деякі з них навіть протипоказані. Напади знімають спазмолітиками, а для прискорення відхаркування прописують фізіотерапію. Також допомагають інгаляції.
У більшості випадків кашлюк лікується з досить успішним прогнозом. Але якщо вчасно не звернутися до лікаря, може приєднатися вторинна інфекція. Це призведе до серйозних ускладнень для всієї дихальної системи. Тому важливо при перших симптомах записатися на прийом до лікаря і пройти діагностику.

Можливі ускладнення

Не варто недооцінювати кашлюк і думати, що він сам пройде. Без правильного лікування це досить небезпечне захворювання. Воно провокує сильне ослаблення імунітету, через що може приєднатися вторинна інфекція. Це призводить до розвитку бронхіту, плевриту, пневмонії, гнійного отиту. У запущених випадках можуть розвинутися емфізема, пневмоторакс та інші небезпечні стани. При сильній напрузі і при наявності схильності під час нападів кашлю у хворого можуть розірватися барабанні перетинки, м’язи черевної стінки, трапитися інсульт, розвинутися геморой.

Профілактика

Специфічною профілактикою проти цього захворювання є вакцинація. Немовлятам її проводять в 3, 4,5 і 6 місяців. далі роблять ревакцинацію – в 1,5 роки, 7 і 14 років. Надалі її рекомендується проводити кожні 10 років. У щеплених пацієнтів клінічна картина максимально стерта, хвороба проходить у дуже легкій формі, або ж симптоми взагалі не виявляються.
Якщо в сім’ї або групі хтось хворіє кашлюк, потрібно намагатися максимально від нього ізолюватися. Також допомагають ретельна дезінфекція та введення імуноглобуліну. Проконсультуйтеся з нашими лікарями, щоб дізнатися більше!

Детальну інформацію можна отримати в колл-центрі нашого ЛОР-центру для дорослих і дітей по телефону:
+38 (097) 720-87-11

Записатися на прийом до лікаря:

    Кристина Альбертовна Оганян

    Спеціалізація: ЛОР лікар. Дитячий отоларинголог. Сурдолог Головний лікар мережі Центру Слуху Оганян Х.А. є фахівцем в області дослідження, корекції та терапії сенсоневральної, вікової приглухуватості, а також запальних, грибкових і інфекційних захворювань ЛОР-органів. Лікар проводить прийом як дорослих пацієнтів, так і дітей. Адреса прийому: м. Київ, вул. Невська 2-Л