Паротит (свинка) та його вплив на слух

Дитина захворіла на свинку? Це може бути небезпечним через ускладнення на вуха та інші важливі органи. Дізнайтеся, як полегшити перебіг хвороби та уникнути наслідків!

 

Епідемічний паротит – це інфекційне захворювання вірусної природи, що викликає запалення привушних слинних залоз та нервових тканин. У народі його називають свинка . Їм хворіють діти віком від 5 до 15 років, переважно хлопчики. Кір, краснуха, паротит – це типові «дитячі» хвороби вірусної етіології , після яких виробляється стійкий імунітет. Але при цьому вони небезпечні своїми ускладненнями, які можуть бути необоротними. Давайте розберемося, як впливає паротит на слух і як уникнути негативних наслідків.

Шляхи та причини зараження

Хвороба викликається вірусом Paramyxovirus, що міститься у слині хворого і передається повітряно-краплинним або контактним шляхом. Інкубаційний період у середньому триває 18-20 днів, після чого з’являються ознаки захворювання.

Як проявляється патологія

Коли розвивається паротит, симптоми такі:

  • помітна припухлість під щелепою;
  • набряклість обличчя – його овал набуває грушоподібної форми;
  • біль та розпирання в привушній ділянці;
  • сухість в роті;
  • болючість при натисканні за мочкою вуха – синдром Філатова;
  • слабке слиновиділення;
  • хворобливе жування;
  • підвищення температури, лихоманка;
  • головний біль;
  • слабкість.

Також захворювання може викликати шум у вухах та зниження слуху. Тому важливо вчасно звернути увагу на його симптоми та розпочати лікування .

Свинка у дітей

Епідемічний паротит вважається дитячим захворюванням, оскільки дорослі хворіють на нього вкрай рідко. Клінічна картина хвороби дуже яскрава, тому її складно з чимось переплутати. Дуже важливо вчасно звернутися по допомогу до лікаря. Адже без правильного лікування паротит у дітей може призвести до серйозних наслідків.

Можливі ускладнення

Основна небезпека паротиту у цьому, що може провокувати порушення слуху. Запалена слинна залоза тисне на вухо , викликаючи порушення кровообігу та знижуючи прохідність слухової труби. У результаті порушується вентиляція в середньому вусі, може розвинутися отит, що викликає тимчасову кондуктивну приглухуватість.

Ще одна небезпека полягає в тому, що вірус вражає і нервові тканини також, тому може пошкодити волоскові клітини внутрішнього вуха, які не відновлюються. У цьому випадку розвивається сенсоневральна приглухуватість, яка необоротна. У результаті дитина не може нормально чути, і в неї порушується мовленнєвий розвиток.

Крім цього, можливі й інші ускладнення:

  • серозний менінгіт;
  • гострий панкреатит;
  • парези та паралічі лицьових м’язів;
  • оофорит (запалення яєчників) у дівчаток;
  • орхіт та епідидиміт (запалення яєчок та їх придатків) у хлопчиків.

Розуміючи, що таке паротит і чим він небезпечний, важливо вчасно звернутися за допомогою до лікаря.

Як лікувати паротит (свинку)

Своєчасна діагностика в нашому центрі ЛОР допоможе вам уникнути важких наслідків захворювання. Наші лікарі підберуть відповідну методику лікування та розкажуть, як уникнути ускладнень. Також вони становитимуть прогноз подальших дій. Наприклад, якщо через свинку у пацієнта вже встигли розвинутися незворотні порушення слуху, ми підберемо і налаштуємо йому слухові апарати. Особливо це важливо для дітей – допомагає уникнути проблем із мовним розвитком.

Як уберегти себе від паротиту

Найкращим засобом профілактики є вакцинація – проводити її рекомендують дітям від 1 року та далі з інтервалом у 5 років. Якщо дитина не щеплена, і в її оточенні є заражені – потрібно обмежити контакт на 21 день.

Детальну інформацію можна отримати в колл-центрі нашого ЛОР-центру для дорослих і дітей по телефону:

+38 (097) 720-87-11

Записатися на прийом до лікаря:

    Ксения Витальевна Омельченко

    Спеціалізація: Отоларинголог, Сурдолог, Аудіолог Ксенія Віталіївна консультує пацієнтів, оглядає ЛОР-органів, підбирає прилади для корекції слуху з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнта. Лікує патології зовнішнього і середнього вуха, а також носа і гортані. Адреса прийому: м. Київ, вул. Саксаганського, 90