Пульсує і стріляє у вусі – що робити?

Пульсує у вусі? Обережніше – це одна з ознак небезпечної патології. Не ігноруйте цей симптом – дізнайтеся більше про його причини і отримаєте медичну допомогу в нашому ЛОР-центрі.

При деяких вушних, судинних та інших патологіях у людини виникає почуття пульсації у вусі. Також одночасно з цим можуть відчуватися простріли і стукіт. Ця проблема досить болюча – завдає чимало дискомфорту, псує якість життя. Але найгірше те, що вона може призвести до серйозних ускладнень. Тому важливо якомога швидше звернутися за допомогою до ЛОР-лікаря.

Види і симптоми

Пульсація у вусі класифікується по локалізації та може мати різні прояви.

Види

  1. Одностороння – відчувається пульсація в лівому вусі (або в правому).
  2. Двостороння – пульс проявляється одночасно в обох вухах.

Симптоми

Разом із пульсуванням, хворий може відчувати свербіж, дискомфорт, закладеність навіть біль у вусі, а також погіршення слуху і вушний шум (тинітус). Якщо у вухах пульсує – цей симптом говорить про серйозні патології, які потрібно діагностувати і лікувати.

Причини пульсації у вусі

Коли відчувається пульсація у вусі, причини можуть бути пов’язані з вушними та іншими патологіями.

Вушні хвороби

Якщо пульсує з одного боку, швидше за все, це отит. Пульсація у вусі при цьому супроводжується болем і погіршенням слуху, а також виділеннями із слухового каналу. Також симптом виникає при інших запальних захворюваннях вуха – мастоїдиті, етмоїдиті, тубоотиті і т д. Нерідко він є ознакою сірчаних пробок, травм вух і пухлин слухового нерву або інших структур слухової системи.

Інші патології

Нерідко пульсацію викликають причини фізіологічного характеру, які не пов’язані з патологіями вух:

  • Патології серцево-судинної системи – ламкість судин, перепади тиску, порушення серцевого ритму, бляшки всередині судин і т д.
  • Остеохондроз шийних хребців – порушує процес надходження крові в середнє і внутрішнє вухо, через що з’являється пульсація і шум.
  • Черепно-мозкові травми – через пошкодження нервові імпульси не доходять до мозку, і слухова система генерує шум.
  • Нервове перенапруження – може викликати почуття пульсування, особливо якщо у людини перевтома і низька стресостійкість.
  • Невралгія трійчастого нерва – викликає біль та відчуття пульсації у вусі
  • Запалення ротової порожнини – біль може іррадіювати у вухо та викликати пульсацію.
  • Психічні захворювання – пульсації і шуми є однією з різновидів галюцинацій.

Що робити, якщо у вас пульсує в вусі?

Правильна відповідь – звернутися до ЛОР-лікаря. Він проведе діагностику, яка допоможе визначити, з чим пов’язана пульсація в правому вусі (або лівому). Діагностика проводиться шляхом отоскопії, яка дозволяє оглянути структури зовнішнього вуха і барабанну перетинку, побачити запалення і травми. Також додатково призначається тимпанометрія, аудіометрія та інші обстеження слуху. Якщо проблем із боку слухової системи не виявлено, отоларинголог направляє пацієнта до інших фахівців.

Як вилікувати пульсацію і стукіт у вусі

Якщо у людини пульсація у вусі, лікування проводять шляхом терапії основних хвороб, що викликають його. Отит лікують за допомогою консервативної терапії – призначають пацієнту антибактеріальні, протизапальні, протинабрякові препарати. Також допомагають промивання, введення турунд у слуховий прохід і фізіотерапевтичні процедури. Якщо пульсація пов’язана з пухлиною, доводиться прибирати її хірургічним шляхом. При системних патологіях допомагають дієта, специфічні препарати, масаж та інші заходи, які лікар підбирає для пацієнта індивідуально.

Можливі ускладнення

При відсутності грамотного лікування патології, що викликають пульсацію, можуть призвести до серйозних наслідків. Запальні патології вуха поширюються на сусідні тканини – скроневу кістку, лицевий нерв, мозкову оболонку. Системні хвороби, через які у вусі може пульсувати, теж викликають ускладнення. Через них може трапитися інфаркт, інсульт та інші тяжкі стани, що загрожують життю людини. Тому важливо звернутися за допомогою, як тільки пульсація з’явилася у вусі.

Методи профілактики

Щоб у вусі не пульсувало, лікарі рекомендують:

  • вчасно лікувати вушні запалення та інші ЛОР-хвороби;
  • регулярно проходити обстеження в отоларинголога і діагностику слуху;
  • вести здоровий спосіб життя;
  • стежити за станом судин і серця;
  • збалансовано харчуватися;
  • займатися фізичними навантаженнями;
  • берегти голову і вуха від травм.

Якщо ж у вас пульсує у вусі, зверніться в наш ЛОР-центр. Досвідчені лікарі проведуть комплексну діагностику і знайдуть причину проблеми. За підсумками обстеження вони випишуть індивідуальні рекомендації, які допоможуть позбутися від пульсації. Запишіться на прийом, щоб отримати лікування!

Детальну інформацію можна отримати в колл-центрі нашого ЛОР-центру для дорослих і дітей по телефону:
+380977208711

Записатися на прийом до лікаря:

    Ксения Витальевна Омельченко

    Спеціалізація: Отоларинголог, Сурдолог, Аудіолог Ксенія Віталіївна консультує пацієнтів, оглядає ЛОР-органів, підбирає прилади для корекції слуху з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнта. Лікує патології зовнішнього і середнього вуха, а також носа і гортані. Адреса прийому: м. Київ, вул. Саксаганського, 90