Виділення з вуха – оторея

Із вуха виділяється дивна рідина? Це досить підозрілий симптом, який вимагає діагностики у лікаря. Дізнайтеся, чому з’являються виділення і вуха, чим небезпечні, і як їх прибрати.

Підозрілі виділення з вуха можуть говорити про серйозні проблеми зі здоров’ям. Але далеко не все це ознака хвороби – адже з вух постійно виділяється секрет (сірка). Давайте розберемося, як відрізнити нормальні виділення від патологічних.

Причини і види виділень із вух

У медицині вушні виділення називають терміном оторея. Найчастіше цей симптом свідчить про запальні процеси в певних структурах вуха. Класифікують оторею за характером виділень.

Види

Виділення з вуха бувають:

  • серозними – прозора рідина без запаху;
  • гнійними;
  • кров’яними;
  • пластівчастими.

Характер отореї безпосередньо залежить від її причини.

Причини

Найчастіше вушні виділення провокує середній отит. Це запальне захворювання, яке провокує гостра інфекція, що пошкоджує тканини середнього вуха. Спочатку виділення з вуха при отиті прозорі. У міру того, як запальний процес прогресує, в них можуть з’явитися вкраплення гною. Коли гнійні процеси пошкоджують тканини барабанної перетинки, це закінчується її перфорацією. У таких випадках у виділеннях є домішки крові.
Іноді оторея вказує на зовнішній отит. Це захворювання далеко не завжди супроводжується вушними виділеннями. Вони з’являються при грибковій інфекції зовнішнього вуха – у вигляді білих пластівців, а також коли розкривається фурункул, або розвивається некротизуюча форма захворювання.

Крім цього, поширеними причинами отореї є:

  • сторонні предмети у вухах;
  • пошкодження вуха – пов’язані з проколом перетинки, забоєм і т д;
  • травми голови і ускладнення операцій на мозку – в цих випадках всередині черепа може накопичуватися рідина, яка виходить через вуха;
  • злоякісні пухлини структур вуха.

Що робити при вушних виділеннях

Якщо з вух виділяються патологічні маси, потрібно звернутися до ЛОР-лікаря. Він проведе діагностику і розбереться в причинах і симптомах проблеми. Отримати таку допомогу можна в нашому центрі.

Протипоказання при вушних виділеннях

При отореї не можна:

  • гріти вуха;
  • лікуватися народними засобами;
  • чистити слухові канали від виділень ватними паличками або гострими предметами;
  • відкладати візит до лікаря.

Все це може призвести до серйозних ускладнень, у результаті вилікувати основне захворювання буде набагато важче.

Вушні виділення у дітей

Виділення з вуха у дитини – досить часте явище. Дитячі вушні структури ще формуються, тому більше схильні до запальних процесів. Також їх слухові канали тонше, ніж у дорослих. Тому з них може рясно виходити сірка. Іноді виділення говорять про те, що малюк засунув у вухо невеликий предмет – намистину, ґудзик та інші. У будь-якому випадку, дитячі вушні виділення вимагають консультації у лікаря.

Як лікувати оторею

Коли пацієнт скаржиться на виділення з вуха, лікувати потрібно основне захворювання, що викликає їх. Все залежить від причини симптому. Наприклад, якщо в слуховому проході виявлено сторонній предмет, то лікар робить промивання за допомогою спеціального інструменту. При отиті призначається курс препаратів, щоб прибрати інфекційне вогнище і зняти запалення. Більш детально про методи діагностики і лікування можна дізнатися у лікарів нашого ЛОР-центру.

Можливі ускладнення

Деякі пацієнти думають, що якщо у них виділення з вуха без болю, то в цьому немає нічого страшного, і все пройде само собою. Це дуже небезпечна помилка, яка може призвести до абсцесу сусідніх органів і структур, паралічу лицьових м’язів, глухоти. Будь-які підозрілі виділення потребують лікування.

Профілактика

Щоб знизити ризик вушних виділень, рекомендується захищати вуха від води і переохолоджень, вчасно лікувати ЛОР-хвороби і регулярно спостерігатися в отоларинголога. Запишіться на прийом, щоб перевірити, чи в порядку ваші вуха!

Детальну інформацію можна отримати в колл-центрі нашого ЛОР-центру для дорослих і дітей по телефону:
+38 (097) 720-87-11

 

Записатися на прийом до лікаря:

    Кристина Альбертовна Оганян

    Спеціалізація: ЛОР лікар. Дитячий отоларинголог. Сурдолог Головний лікар мережі Центру Слуху Оганян Х.А. є фахівцем в області дослідження, корекції та терапії сенсоневральної, вікової приглухуватості, а також запальних, грибкових і інфекційних захворювань ЛОР-органів. Лікар проводить прийом як дорослих пацієнтів, так і дітей. Адреса прийому: м. Київ, вул. Невська 2-Л

    View Comments

    • Дивіться в мого батька якийсь час боліло вухо,і ми все таки вмовили його звернутись до лора і він йому пробив і казав там якась кількість виділень вийшла, і хотілося б дізнатись чи ще треба йому до лора бо він не хоче)

      • Якщо батька ще турбує біль та дискомфорт, варто ще раз звернутися до лікаря, бо саме він зможе якісно оглянути вуха та провести необхідні діагностичні заходи. Якщо ми знаходимося поруч, то записуйтеся до нас та не втрачайте час) https://lorvrach.com.ua/doctors/

    • При користуванні вакуумними навушниками винікають жовтоваті виділення. Чим довше користуватись, тим більш інтенсивні виділення. Більше ніяких сімптомів немає. Якщо їми не користуватись - все нормалбео: виділення припиняються. Навушники обробляв спиртом, не допомогло. Як з цим боротись?
      Дякую

      • У вас може бути чутливий слуховий канал з виділенням сірки, тому це явний сигнал до того, що такий тип навушників варто замінити на накладну модель. Ну і звісно слідкувати за гігієною вух!