Викривлення носової перегородки і де це виправити

Приблизно 80% дорослих людей у ​​світі живуть із викривленою носовою перегородкою. Дізнайтеся, чим це небезпечно, як виявляється, і як можна виправити патологію.

Викривлення носової перегородки – це аномалія будови структур носа, при якій відбувається зміщення перегородки або її відхилення в одну зі сторін. Викривлена ​​перегородка носа є найбільш поширеною патологією в отоларингології. Її діагностують приблизно у 80% пацієнтів.

Носова перегородка складається з кісткової і хрящової тканини і ділить порожнину носа на 2 частини. За рахунок цього вона рівномірно розподіляє потік вдихуваного повітря між правою і лівою ніздрею, а також бере участь у його зволоженні, зігріванні й очищенні. Коли перегородка викривлена, розвивається асиметрія форми носа, може порушуватися дихання, розвиватися запальні процеси та інші патології. Тому ЛОР-лікарі рекомендують виправляти аномалію хірургічним шляхом.

Причини викривлення носової перегородки

Патологія може бути вродженою чи набутою. У першому випадку головним провокуючим фактором є спадковість – аномалія просто передається з покоління в покоління. У разі набутої патології причини викривлення носової перегородки зазвичай такі:

  • механічні травми носа – при ударі кістки зміщуються і потім зростаються неправильно;
  • неправильний ріст кісток черепа – в підлітковому віці вони можуть рости нерівномірно, в результаті перегородці стає тісно в порожнині носа, і вона згинається;
  • новоутворення в порожнині носа – поліпи і гіпертрофія слизової оболонки тиснуть на перегородку, деформуючи її.

Як зрозуміти, що у вас викривлена ​​перегородка в носі

Коли у людини викривлення носової перегородки, симптоми такі:

  • помітна асиметрія носа;
  • частий нежить – пов’язаний з нерівномірним потоком повітря, скупченням слизу і ускладненням дихання;
  • носові кровотечі;
  • хропіння ночами;
  • головний біль;
  • підвищена стомлюваність, неуважність – викликана нестачею кисню в крові.

Також нерідко патологія проявляється порушенням або навіть повною відсутністю нюху. Це відбувається через те, що повітря надходить у порожнину носа нерівномірно і не може пройти через нюхові рецептори.

Види викривлення носової перегородки

За типом деформованої тканини викривлення може бути кістяним або хрящовим. За формою воно може бути:

  • С-образним;
  • S-образним;
  • у вигляді гребеня або шпильки;
  • комбінованим.

Також патологія може відрізнятися за ступенем деформації перегородки. Викривлення може бути з порушенням носового дихання або без нього. Від цього залежить, потрібно його коригувати чи ні.

Викривлення носової перегородки у дітей

У ранньому віці викривлення носової перегородки у дітей практично не зустрічається. Винятки становлять випадки вроджених деформацій. В основному ж аномалія розвивається в період активного росту або вже в дорослому віці.

Чим небезпечне викривлення носової перегородки

 При діагнозі викривлення носової перегородки, наслідки зазвичай пов’язані з хронічними запальними процесами в носі. Порушення дихання робить порожнину носа і його пазухи більш сприйнятливими до інфекції. Через це можуть розвинутися хронічні ЛОР-захворювання: гайморит, вазомоторний риніт, отит й інші.
Також можуть бути і більш серйозні наслідки. Наприклад, через те, що людина часто дихає ротом, підвищується ризик розвитку бронхіту, пневмонії та інших захворювань нижніх дихальних шляхів. А через постійне кисневого голодування може розвинутися синдром хронічної втоми, гіпертонія, стенокардія та інші серйозні патології.

Лікування викривлення носової перегородки

При підозрі на цю аномалію потрібно звернутися до ЛОР-лікаря. Він проаналізує скарги і проведе риноскопію – огляд за допомогою оптичного приладу і системи дзеркал. Він покаже, чи є деформація, і який її ступінь складності. В цілому ж, при цьому діагнозі єдиною ефективною методикою є хірургічна операція – септопластика. Вона відновлює правильну форму носа і дозволяє налагодити носове дихання.

Профілактика

У разі вроджених деформацій будови носа або аномалій росту викривлення перегородки складно уникнути. Але з іншими причинами можна і потрібно боротися: берегти ніс від травм, вчасно лікувати запальні процеси і регулярно спостерігатися в отоларинголога. Це допоможе виявити поліпи і гіпертрофії на ранніх стадіях і попередити розвиток деформації.
Якщо у вас виникло відчуття дискомфорту в носі – зверніться в наш ЛОР-центр для дітей та дорослих. Наші досвідчені лікарі консультують пацієнтів із питань викривлення носової перегородки і дають правильні рекомендації, як це виправити.

Детальну інформацію можна отримати в колл-центрі нашого ЛОР-центру для дорослих і дітей по телефону:
+38 (097) 720-87-11

Записатися на прийом до лікаря:

    Кристина Альбертовна Оганян

    Спеціалізація: ЛОР лікар. Дитячий отоларинголог. Сурдолог Головний лікар мережі Центру Слуху Оганян Х.А. є фахівцем в області дослідження, корекції та терапії сенсоневральної, вікової приглухуватості, а також запальних, грибкових і інфекційних захворювань ЛОР-органів. Лікар проводить прийом як дорослих пацієнтів, так і дітей. Адреса прийому: м. Київ, вул. Невська 2-Л

    View Comments

    • а в мене ось таке не хитре питання: а чи обовязково випрамляти перегородку носа якщо вона в принципі не приносить дискомфорту і майже не помітно що крива?

      • Якщо Вас не турбує закладеність носу, хропіння тощо, то це не є обв'язковим, звісно. Але все ж таки варто зробити мінімум єндоскопічне обстеження для точного діагнозу та отримати рекомендацію лор-лікаря. Наші контакти за посиланням https://lorvrach.com.ua/nashy-kontakty/